MACváltó

A rendszer neve: Apple Mac os

Oktatómédia leendô képzômûvészeknek

Azon tanintézmények egyike a budapesti Képzômûvészeti és Iparmûvészeti Szakközépiskola, a Képzômûvészeti Fôiskola gyakorlóiskolája, amelyik a Sulinet program keretében a Macintosh számítógépet és operációs rendszert választotta a világhálóhoz kapcsolódásra.

Az iskola a jövô mûvészeit képezi, 13 szakon 320 diákot. Az elméleti órák mellett hetente 10 óra alakrajz, 10 óra szakóra alkotja a tanrendet. A szombat is oktatási nap. Az itt érettségizôk szinte kivétel nélkül a Képzômûvészeti vagy az Iparmûvészeti Fôiskolán folytatják tanulmányaikat.

Énekes Ferenc matematika-fizika szakos tanár, az iskola informatikáért felelôs tanára elmondta, hogy a választható nagyobb teljesítményû gépeket kérték. Az iskola létszámának megfelelôen hat tanulógépre és egy szerverként szolgáló nagyobb teljesítményû gépre számíthattak. Utóbb, az iskola sajátos tevékenységére tekintettel, saját hozzájárulásukat is jelentôsen (fél millió forinttal) emelve, tíz gépet kértek.

A legnépszerûbb szak a grafika. Néhány éve még egy osztályban tanították a hagyományos és a számítógépes grafikát, valamint a multimédiás felhasználásokat, most már különváltak: a játék- és animációsfilm-készítés külön szak lett. A számítógépes grafika szakon 56 diák tanul négy évfolyamon. Az internetezésre alkalmas hálózatot a grafikai mûhelyben alakították ki, eddig is itt üzemelt a régebbi 11 számítógép, zömmel Mac LC-k.

Az új gépekkel érkezett programcsomagot a Sulinet ajánlásának megfelelôen az Apple vezérképviselet állította össze. Böngészésre Netscape Navigatort, levelezésre Claris-t, ezenkívül Claris Works-öt, Page Millt, a Photoshop egy "lebutított" változatát, valamint az Adobe Acrobat-ot lehet futtatni minden gépen. Telepítéskor általában félnapos oktatást biztosítanak az Apple-disztribútorok, de esetleges technikai problémákkal késôbb is bármikor megkereshetik ôket az iskolák.

Ebben az iskolában a Starking Óbuda munkatársai végezték a gépek telepítését és hálózatba kötését. A Starking Óbuda az általa telepített gépeket használó intézmények, tanárok és tanulók számára külön levelezôlistát is felállított, ezen tanácsot és technikai segítséget kaphat, aki kéri. (Egyetlen Apple-es Internet-szolgáltatóként a Starkingnet más, Macintoshon internetezônek is segít, ha a mindenki számára elérhetô levelezôlistán hozzájuk fordul problémájával: »http://www.starkingnet.hu/macmail&laqno;)

A képzômûvészati szakközépiskola Power Macjeinek mûszaki jellemzôi: 200 MHz-es processzor, 2 gigabájtos merevlemez, 32 Mb RAM memória, 2 Mb VRAM, 24-szeres CD meghajtó. A régi gyakorlat az volt, hogy a grafika osztály egyik fele kézi rajzot tanult, míg a többiek számítógépen dolgoztak, aztán cseréltek. Most a legnagyobb létszámú osztályban is mind a tizenhat diáknak jut gép. Az órákon mindkét tanár jelen van: Sárközi Róbert grafikusmûvész és Énekes Ferenc informatikus.

Énekes tanár úr a jó rendszergazda gondosságával tervez: a mostani többsoros, párhuzamos elrendezés helyett a gépeket a terem falai mentén helyezik el, amint megérkeznek az újabb asztalok. Középen lesznek a rendszer mindenkit kiszolgáló elemei, a szerver, a szkenner, a szkennelésre fenntartott gép, a nyomtatók, egy 600 dpi felbontású fekete-fehér lézernyomtató és egy színes nyomtató (a tanár saját tulajdona), valamint a tanári gép. A tartalék gép is itt áll majd, ezen dolgozhatnak azok a más osztályokban tanuló diákok, akik készülô munkájukat gyakran számítógépen tervezik meg.

A számítógépes grafika szak tanulói természetszerûleg a képfeldolgozó és a grafikus programokat használják elsôsorban. Ottjártunkkor az elsôéves tanulókat találtuk munka közben. Bevásárlószatyor tervezése a feladat. A képernyôkön gyönyörû rajzok, Photoshop- és a Freehand-dokumentumokba ágyazva. A diákok kézzel megrajzolt munkáikat szkennelik be, azután számítógépes grafikus programokkal kialakított felületekbe illesztik be. Már elkészült munkák, könyvborítók, CD-lemezborítók, plakáttervek láthatók a terem falain.

Az Internet révén nagy elôdök alkotásait, a világ múzeumainak, képtárainak anyagát is láthatják majd a mûvésznövendékek falakon belül, virtuális látogatókként. A mûvészetnek nemcsak a történetét, hanem alakuló jelenét is megismerhetik, hiszen a hálón olvashatják, láthatják az összes grafikai és mûvészeti folyóiratot is, melyeket alkotóik kifüggesztettek.

A matematikus-informatikus tanár, Énekes Ferenc a diákokkal szeretné elkészíteni az iskola saját honlapját. Ez tartalmazza majd az iskola teljes archív anyagát, rajzokat, festményeket, fotókat, de az iskola tanmenetét, tanrendjét is.

H. Á.

 

Honlap

Tartalom

Hátra

Elôre


Teszteltük a Mac-es MS Office 98-at

Még csak (an)alfa ez a béta

Több héten keresztül alaposan kipróbáltuk számos funkcióját az új, Mac-re írt MS Office 98-nak, melybôl egy bétaverziót kaptunk CD-n. Microsoft-mentes irodaként vegyes érzelmek közepette telepítettük fel a május 1-én lejáró verziót 9500-ös Macinkra. Az elsô benyomások többségében pozitívak voltak, mert bár rögtön felfalt vagy 110 megabájtot a merevlemezen, telepítése a Mac világban megszokottnak megfelelôen egyszerû és gyors volt. Kifejezetten ötletesnek találtuk az animációs segítô rendszert. Az is tetszett, hogy sokkal inkább Mac-szerû volt a menürendszer kinézete is, és nem foglalta el a képernyô kétharmadát soha nem használt funkciók ikonjainak megjelenítésére. (Abból szoktuk látni, hogy a kollégáktól Interneten keresztül kapott pécés fájlok MS Wordben készültek, hogy a Claris Worksben kinyitva a dokumentumot csak egy szélesvásznú tévéképre emlékeztetô sávban láthatjuk azt &endash; a többi helyen voltak a pécén a Word ikonjai...) Minél több dolgot akartunk viszont használni is az Office 98 tudásából, annál több lett a szomorú tapasztalatunk.

Bár örömmel vettük, hogy számos fájlformátumot képes felismerni és konvertálni, azt azért furcsálltuk, hogy a Mac világában az egyik legelterjedtebbet, a Clarist nem tartalmazza a konverter lista. Átmenetileg megnyugodtunk, amikor észrevettük, hogy a Recover Text from any File módra állítva a Claris szövegszerkesztôiben készült dokumentumokat is kinyitja, és csak arra kell vigyázni, hogy helyenként a szavak közepén is kettétöri a szöveget és új sorban folytatja. Ezt leszámítva azonban nem kellett az ékezetes magánhangzók miatt "kukacolni".

Abban a pillanatban azonban, amikor szerettük volna a Find/Replace funkciót kihasználni, minden örömünk szertefoszlott, ugyanis erre semmilyen formában nem volt hajlandó a program, márpedig a keresés/csere nélkül elég nehézkessé válik az egy dokumentumban többször elôforduló hibák kijavítása. Bosszantó volt az is, hogy konzekvensen nem mûködik az Office 98-ban sem a mentés másként funkció az alma-shift-s billentyûk lenyomásával, pedig ez ebben a világban sztenderd...

Hogy ne csak a Word bosszantson, a keresés/csere funkció nem mûködik az Excelben sem. Ráadásul az Excel azt sem volt hajlandó megcsinálni, hogy egy kérdôív kiértékelési feladatot segítve egy képletet áttöltsön még vagy 30 másik cellába. A ClarisWorks táblázat moduljában ez mindössze a cellák kijelölévésel és a töltsd-"megfelelô irány" utasítással egy mozdulat, az Excelben viszont egyesével kellett az összes cellába áttölteni a képleteket &endash; és nem lettünk okosabbak a Help-ben található leírásoktól sem. Nem akarjuk magunkat ismételten felidegesíteni a hibák felsorolásával, ezért csupán annyit jegyzünk meg végezetül, hogy ennél trehányabbul megírt béta verzióval még életünkben nem találkoztunk. Így aztán hiába a beépített HTML funkciók és egyéb ragyogások, ha alapvetô dolgok nem, vagy rosszul mûködnek.

Béta verzió létére sem lenne szabad ilyen elemi hibákat tartalmaznia egy szoftvernek &endash; úgyhogy nyugodt szívvel nem mernénk ajánlani senkinek sem megvételre végleges verzióját sem. Akkor már inkább a StarOffice, vagy a ClarisWorks legújabb verziói, azok legalább mûködnek rendesen, jóval olcsóbbak, és még a fájlkonvertereik is jók.

B. J.

 

Honlap

Tartalom

Hátra

Elôre


Új Apple Powerbook

Erôs könyv a Wall Street-en...

G3 processzoros az Apple következô, a piac felsô részébe tartozó új terméke, a "Wall Street" kódnevû PowerBook laptop számítógép, amelyet várhatóan májusban szállítanak a kereskedôkhöz. Ez a termék az Apple egyik új termékcsaládjába tartozik: a laptop számítógépek legmagasabb teljesítményszintjét képviselô PowerBook G3 (a PowerPC 750 chip) családjába. Ennek a családnak az olcsóbb képviselôje a "Main Street".

A 6300 dolláros Wall Streetben a PowerPC 750 (G3) chip 292 Mhz-es processzor-verziója duruzsol, 64 Mbyte RAM-ja 192 MB-ig bôvíthetô, a backside cache 2:1 arányban suhan a processzor sebességéhez képest. A rendszer része a 4 Mbyte-os szinkron grafikus RAM a videórendszer számára, amellyel 1024x768 képpont felbontással és 24 bites színmélységgel tud képernyôt meghajtani. Képernyôje aktív mátrix képernyô, 13,3" vagy 14,1" átlós átmérôvel.

Meglepetés még a gyors rendszerbusz, a bôvített videó kimeneti képességek és a teljesen újratervezett ház. Egyes források szerint a PowerMac-ek között a leggyorsabb rendszerbusszal dicsekedhet. A hátlapján további meglepetés várja a vásárlót: egy S-videó kimeneti csatlakozó, amely rendkívül hasznossá teszi a számítógépet a mobil videókészítés területén. Ezen a soktûs porton közvetlenül NTSC vagy PAL szabványú videólejátszóhoz, televízióhoz vagy más videóeszközöhöz csatlakoztatható. További kimenetei: audio be- és kimenet, ADB, soros kapu, HDI-30 SCSI és VGA kapuk, valamint Ethernet és 56-Kbps modemkártya.

A ház a megszokott PowerBook kiépítésnél karcsúbb, lekerekített kontúrokkal és új billentyûzettel, melyen külön funkcióbillentyû szolgál a számbillentyûzetre való átváltáshoz.

A "Main Street" processzora PowerPC 740, buszsebessége 66,666 MHz, órajele 233 MHz. A "Wall Streethez" hasonlóan 33,3 Mhz-es a PCI I/O busza. 32 MB SDRAM-ja 192 MB-ig bôvíthetô, csakúgy, mint a "Wall Street" 64 MB-ja. Merevlemeze 2 GB-os, míg a "Wall Street" 3, 4 vagy 8 GB-os hard drive-val van kibélelve. Mindkét típus V.90 kompatíbilis 56 Kbps Global Village fax-szal és STF fax szoftverrel érkezik. CD-ROM meghajtójuk 2x/24x DVD/CD-ROM kombináció, 16 bites mini jackes kimenettel. Elsô vagy második generációs 45 Wattos Lítium Ion akkumulátoruk jelentôsen megnövelt üzemidôt tesz lehetôvé.

A gépeken installált szoftverek: Mac OS 8.1, Microsoft Internet Explorer 4.0, ClarisWorks, Claris Organizer, Web Whacker, Apple Internet Connection Kit, Apple Remote Access, PC Exchange, Macintosh Easy Open, MacLinkPlus fordítók (a Macintosh Easy Openhez) DataVizzel, PowerBook File Assistant, Apple Location Manager. Az Apple árai: a "Main Street" 2400 dollárt kóstál, míg a "Wall Street" 3600 és 6300 dollár között, konfigurációtól függôen.

Mivel a Wall Street még nem kibocsátott termék, a specifikációk változhatnak. Korábban az Apple 4 PowerBook családot támogatott, melyek 15-féle konfigurációban voltak megvásárolhatók. Az új termékvonal 1000 különféle konfigurációban lesz elérhetô.

A professzionális felhasználók a mobil számítástechnika világában gyorsan észlelik majd a PowerBook G3 fejlett multimédia és kommunikációs képességeit - minden eddiginél alkalmasabb látványos multimédia bemutatók szerkesztésére és lejátszására.

(m-s)

 

Honlap

Tartalom

Hátra

Elôre


Power PC-Pentium verseny

Csak kis túlzás a csigahát

Az Apple néhány hónapja futó amerikai tévéreklám kampánya nem fest hízelgô képet a Pentium processzorok sebességérôl. A reklám lényege, hogy a Pentium II processzort csigaháton bandukolva hozza be, miközben jelzi, vannak ettôl gyorsabb chipek. (Az animáció az Apple weblapjáról is letölthetô, QuickTime formátumban is.) Önmagában ettôl még nem kell hanyattesni, azonban nemrégiben a Byte magazin &endash; amelyik eléggé (el)ismert név &endash; az ágazatban elfogadott eljárással tesztelte és összehasonlította az Apple G3 processzoros, valamint a Compaq Pentium II processzoros gépeit.

A teszt eredménye elgondolkodtató. A 233 és 266 megahertzes G3-as processzorral szerelt Power Macintosh gépek a 333 megahertzes Pentium II-es processzoros Compaq 4860, valamint a 300 megahertzes órajelû Pentium II-essel szállított Compaq 5100-asnál 50-100 százalékkal voltak gyorsabbak. Különösen a multimédia, grafika világában dolgozók számára nem mindegy, hogy például egy szokásos Photoshop mûveletet milyen sebességgel csinál meg a számítógép. Amúgy a G3-as processzor mintegy harmada méretben a Pentium II-esnek, és itt a fizika törvénye szerinti a kisebb a gyorsabb igazság érvényesül.

A kisebb méret mellett kevesebb hôt is termelnek, tehát a G3-as procik ideálisak például hordozható számítógépekbe. Például egy 300-as Pentium II-es energiafelvételének kevesebb mint 15 százalékával elvan a G3-as. A végsô, egyáltalán nem elhanyagolható érv az ár: egy hasonló felszereltségû G3-as Macintosh árban egyáltalán nem drágább egy nála &endash; a tesztek által bizonyítottan &endash; jóval lassabb, márkás, legalább 300-as Pentium II-es processzorral szerelt gépnél.

 

Honlap

Tartalom

Hátra

Elôre


Lektor a Clarishoz

Régóta várt nyelvi segédeszközt készített el a MacLine Kft. Lektor nevû szóellenôrzô és elválasztó programjuk immár a Claris szinte teljes termékpalettájához kapható, igaz, egyelôre még csak a Mac verziókhoz. Így például a ClarisWorks-szel, FileMaker-rel, MacWrite-tal dolgozók is ellenôrizhetik helyesírási szempontból üzleti leveleiket. A terméket következô számunkban részletesen bemutatjuk.

 

Honlap

Tartalom

Hátra

Elôre


Szabvány az Apple-tôl multimédiára

A QuickTime 3.0

Hat év telt el a QuickTime 1.0 verziójának a megjelenése óta. Ezalatt bebizonyította értékeit és hozzájárult ahhoz, hogy a multimédia alkalmazások széles körben elterjedjenek. A QuickTime a multimédiában használt MPEG-2, az MPEG (az ISO Moving Picture Experts Group csoportja) által jelenleg továbbfejlesztett, jövendôbeni MPEG-4 szabványának alapja.

Az Apple, az IBM, a Netscape, az Oracle, a Silicon Graphic és a Sun Microsystems által az MPEG felhívására közösen benyújtott javaslatot elfogadva az ISO (International Standards Organisation, Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) a QuickTime állományformátumot választotta az MPEG-4, az egységesített digitális média adattárolási formátumának alapjául. Ennek eredményeképpen a meglévô hardverek és szoftverek nagy többsége akadálytalanul tud majd dolgozni az MPEG következô verziójával.

Az MPEG-2 a szórakoztatóiparban használt video és audio szabványa, valamint a DVD (Digital Versatile Disc) és a DVB (Digital Video Broadcasting) formátuma. Az MPEG-4, melyet az ISO MPEG csoportja jelenleg fejleszt, lehetôvé teszi a felhasználók számára a digitális tartalmú audio, video és más formátumok kiválasztását, megtekintését és manipulálását. A QuickTime az MPEG-4 alapjául való alkalmazásával a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy minden digitális tartalmat közös (platformfüggetlen) állományformátumban lehet létrehozni, emellett alkalmas valós idejû video és audio sugárzásra (például az interneten keresztül).

Az Apple nemrégiben bemutatta a szoftver legújabb, 3.0 számú verzióját. Ez több tekintetben is elôrelépés a korábbi verzióhoz képest: a Macintosh, Windows 95 és NT platformokon futtatható program egy internet-böngészô plug-in-bôl (Internet Explorerhez és Netscape-hez), az Apple Movie Playerébôl és Picture Viewerébôl, valamint a mûködésükhöz szükséges rendszerszoftverbôl áll.

A QuickTime nem csak annak kell, aki mozgóképpel, videóval foglalkozik: a legújabb verzió a kép- és hangmegjelenítést a legmagasabb szintû szolgáltatásokkal nyújtja, akár polifóniában is (hangokat egyszerre játszva le) és bármilyen információ veszteség nélküli tömörítésével. A szoftver jelentôs mértékben optimalizált rutinokat tartalmaz az egészen mindennapos feladatokhoz is, így lecsökkentve a használatukra fordított idôt.

A QuickTime 3.0 ingyenesen beszerezhetô. Az ingyenes szoftver azonban nem alkalmas pl. állományok módosítására, mentésére, csak lejátszására. A QuickTime 3.0 Pro - amely az ingyenesen beszerzett szoftver megvásárolt kóddal való aktiválása - szoftverrel már nem csak nézegetni és hallgatni lehet: saját mûvek komponálhatók és visszajátszhatók számos formátumban (a legtöbb video-, 2 és 3 dimenziós kép-, panoráma, audio-, sprite/animáció- és MIDI-formátumban, valamint szöveg, idôkód, és VR megjelenítés és szerkesztés lehetôségével). A QuickTime 3.0 támogatja a DVCam formátumot is, amelyet a legújabb digitális videókamerák használnak. A program teljes képernyôs videómegjelenítést is lehetôvé tesz.

A QuickTime 3.0 lehetôvé teszi, hogy ne kelljen az állományok egyik formátumból a másikba való konverziójával idôt tölteni, hanem a tartalom megteremtésével lehessen foglalkozni. A konverzió eddig azért játszott szerepet, mert a különféle programok különféle formátumokat részesítettek elônyben, illetve az új formátumok megjelenése új feladatok elé állította a szoftverfejlesztôket. A szabványosítás révén a QuickTime-ot kezelni képes programok automatikusan minden, a QuickTime által ismert formátumot használhatnak.

A QuickTime plug-in az internetes alkalmazások szempontjából új lehetôségeket jelent: lehetôvé tesz olyan médiaalkalmazásokat, amelyek eddig a jellegzetesen kis sávszélesség miatt kivárhatatlanok voltak: most az állományok kisebb méretûek, vektorokkal leírt objektumok és változások tárolását és megjelenítését, az elôre definiált effektek és átmenetek sokaságát teszi hozzáférhetôvé, minden eddiginál jobban támogatja a MIDI zenék lejátszását (a MIDI nagyon kicsi állományméretet jelent), a web page-be integrált mozi lejátszása még annak teljes betöltôdését megelôzôen elkezdhetô.

Minimális rendszerkövetelmények Macintoshon:

&endash; 7.0 vagy újabb rendszerszoftver

&endash; 68020 vagy újabb processzor

&endash; Power PC processzor

&endash; 8 MB RAM (68000-es processzorok)

&endash; 16 MB RAM (PowerPC processzorok)

 

 

Honlap

Tartalom

Hátra

Elôre

***

Növekvô nyereség az Apple-nél

Újabb nyereséges negyedévet zárt az Apple 1998. március végén végzôdött második pénzügyi negyedévében. A cég 55 millió USA dolláros nyereséget ért el, miközben egy évvel ezelôtt a hasonló pénzügyi negyedévében még 708 millió dolláros veszteséget kellett elkönyvelnie. A második negyedév teljes forgalma 1,4 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel ezelôtti 1,6 milliárdos forgalommal. Az értékesítés 50 százalékát a nemzetközi piacok adták, a késztermék értékesítés terén 8 százalékos emelkedést mutatnak a számok az egy évvel ezelôttihez képest.

A bevételek húzóerejét az új slágertermék, a G3-as számítógép adja. Ezek iránti keresletbôl származik a negyedéves forgalom 51 százaléka. Az átlagos teljes árrés az elôzô év azonos idôszakának 19 százalékával szemben 25 százalékra nött. Mindezek a tényezôk azt mutatják, hogy az Apple stabilizálta a helyzetét, hosszú távon is fenntartható egyensúlyt és nyereséges mûködést képes produkálni. Így a várakozások szerint hamarosan a forgalom is növekedésnek indulhat, amit a nyereséges mûködés révén kialakuló pozitív közhangulat is táplálhat. A részvényesek várakozásait is meglepte a második negyedév nyeresége és annak mértéke, így a cég részvényeinek árfolyama ismét erôteljesen feljebb mozdult.

 

 

Honlap

Tartalom

Hátra

Elôre