CÉGHÍREK

Negyedéves eredmények

Nôjön, aki bírja

Múlt hó végén a világ analóg mobilszolgáltatóinak és gyártóinak képviselôi Budapesten tartották legutóbbi kongresszusukat. Az NMT (Nordic Mobile Telephony) rendszerben szolgáltató cégek egyik legfontosabb problémája, hogy milyen marketingeszközökkel állhatnak helyt a GSM-szolgáltatókkal folytatott versenyben. A konferenciát követôen tartotta ülését az NMT MoU, melynek célja, hogy a lehetô legszélesebb körben megteremtse a roaming feltételeit.

SIMA ÚT A TÁVOLBÓL

A Symantec távmunkát segítô, piacvezetô szoftvere, a pcANYWHERE32 elnyerte "Az 1998-as év mobilitás szoftvere" címet, amit a Mobil Insight éves konferenciája ítél oda. A szoftver 8.0-ás verziója egyetlen dobozban tartalmazza a távvezérlés, a fájlküldés, az általános modemes kommunikáció és a hálózati összeköttetések funkcióit a szükséges kábelekkel együtt.

UT-UGRÁS

Háromszáz százalékkal növelte bevételeit az elsô negyedévben a megelôzô év hasonló idôszakához képest a United Transfer Rt. A döntéstámogató és vezetôi információs rendszerek fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozó céget öt évvel ezelôtt alapította a holland Frans Smets Budapesten. Az UT rövid idôn belül egy-két fôs vállalkozásból 35 szakembert foglalkoztató céggé vált.

ÚJABB CÉGVÁSÁRLÁS

Még csak 15 hónapos a Synergon Informatikai Rt., de már a második céget veszi meg a magyar számítástechnikai piacon. Az Integra szoftvercég tavaly év végi akvizíciója után, most a Quality Consulting Kft.-ben szereztek 100 százalékos tulajdonrészt. A szerzemény néhány év alatt vált a vállalatirányítási szoftverpiac egymilliós szereplôjébôl 700 millió forint árbevételt produkáló céggé. A Synergon emellett az elsô negyedévben 75 százalékkal növelte árbevételét. A cégcsoport 1,475 milliárd forint forgalom mellett 105 milliós adózás elôtti eredményt ért el. A Synergon a tavaly ôszi tôkeemelés után idén újabb tôkebevonást tervez és folytatja a felkészülést a tôzsdei bevezetésre.

SUN-EREDMÉNYEK

A Sun Microsystems a folyó üzleti év március 29-én véget ért harmadik negyedévében 2,361 milliárd dollár bevételt ért el, ami az elôzô pénzügyi év azonos idôszakának forgalmához képest 12 százalékos növekedést jelent. Az adózás utáni eredmény ugyenebben az idôszakban 232 millió dollár volt. A Fujitsu bejelentette, hogy a Sun Solaris operációs rendszerét választotta a Intel processzorokon futó Unix-szerverek piacára szánt termékeihez.

ÚJ WESTEL 900 KÖZPONT

Új telefonközpontot adott át Zalaegerszegen a Westel 900 Rt. Az új berendezésnek köszönhetôen nô a hálózat üzemeltetési biztonsága és lehetôvé válik az elôfizetôk számának növelése is. A Westel 900 idén 15 milliárd forintot fordít fejlesztésre.

A MOTOROLA IS NÔTT

A Motorola 1998 elsô negyedévében a tavalyi hasonló idôszak 6,6 milliárd dollárjáról 6,9 milliárdra növelte árbevételét, ami 4 százalékos bôvülésnek felel meg. A cég nyereségességének mértéke is a várt ütemben javult.

AUDIT AZ MVM-NÉL

A Magyar Villamos Mûvek Rt. 1997 végén informatikai eszközgazdálkodási audit elvégzésével bízta meg a Synergon Rt.-t. A vizsgálat alapja, hogy a magyar cégeknél, így az MVM-nél is az elmúlt évtizedek szó szerint értendô beszerzései nyomán kaotikus hardver- és szoftverállapotok alakultak ki. A helyzet felderítésére a Synergon egy speciális szoftvert használt. A program elônye, hogy a vizsgált vállalat igényeihez alakítható, így a felismerésre több platformon is képes. A gépeken talált szoftver- és hardverelemeken kívül rögzítették a számítógépek nyilvántartási adatait is. Ezt követôen vizsgálták meg a felhasználás jogosságát bizonyító dokumentumokat (ha voltak ilyenek). Az audit jelentés tartalma titkos.

KIS NETWARE PLUSZ PROLIANT

A Novell áprilistól kínálja a kis cégek számára kifejlesztett kisvállalati NetWare szoftverének új változatát. A cég szakemberei szerint a termék tartalmaz minden olyan szoftvert, amely a hálózat mûködéséhez és növeléséhez szükséges. Az új változat egyszerûbben felügyelhetô és használható, mint az elôdje. A kis NetWare csoportmunka-támogató, hangposta-, biztonsági, vírusölô megoldásokat is tartalmaz egyebek mellett. Az alapváltozat CD-n kapható ötfelhasználós csomagokban. A Novell ezeken kívül kínál kompetitív frissítési lehetôséget is, öt és tíz felhasználóra. A Compaq Magyarországgal indított közös akció keretében májusban egy csomagban vásárolható meg a Compaq ProLiant 1200-as szervere és a Novell kisvállalati NetWare-je.

A SZÁMHEAD IS ISO-S

Április elején kapta meg a SzámHEAD Kft. az ISO 9001 minôségi tanúsítványt. A SzámHEAD WAN-, LAN-hálózatok kialakításával és rendszerintegrációval foglalkozó cég, a Digital Magyarország alvállalkozójaként is dolgozik.

DIGITAL-ÉVKEZDET

A Digital Equipment Magyarország Kft. több mint hárommilliárd forint árbevételt ért el az idei év elsô negyedévében. A cég ezzel nagy lépést tett az éves célja, a 15 milliárdos forgalom megvalósítása felé. (Tavalyi árbevételük 10 milliárd forint volt.) Mindezek mellett úgy tûnik, a cég jól indította a második negyedévet is, hiszen április 20-án 3,5 millió dollár értékû szerzôdést írtak alá a Fôvárosi Gázmûvekkel SAP R/3 integrált vállalatirányítási rendszer bevezetésére. A cég ezzel az üzlettel megerôsítette hazai SAP-piaci pozícióját, amelyen 30 százalékos részesedéssel rendelkezik.

 

Honlap

Tartalom

Hátra

Elôre