Teszteltük

Teszteltük: Handspring Treo 270 PDA+mobiltelefon

Kommunikátor másképp

Sokan vélik úgy, hogy a mobiltelefonok és a palmtopok egybeépítése a kézenfekvô megoldás. Könnyen lehet, hogy ez jelenti a jövôt, de ma még messze nem tökéletesek ezek a készülékek. Az egyik fô problémát az jelenti, hogy ma már elvárjuk egy mobiltól, hogy kicsi legyen és könnyû, elférjen a zsebünkben, miközben a PDA-k terén a nagyobb, jól olvasható, nagyfelbontású kijelzô az igény. A "legyen nagy is meg kicsi is" ellentmondást még nem sikerült feloldani, így az eredmény -legalábbis a Handspring Treo esetében -egy kompromisszum, aminek elônytelen oldalai is vannak. Mobiltelefonnak ugyanis otrombán nagy, palmtopnak pedig inkább csak annak ajánlható, akinek nincs semmi gond a látásával. Bár tény, hogy ezen a vonalon eddig a Treo a legsikerültebb darab.
Elsô alkalommal, palmtopként kézbe fogva jópofa készüléknek tûnik a Treo 270 kommunikátor. A tenyérgépekben megszokott funkciók -naptár, jegyzetek, számológép stb. -a helyén vannak, a kijelzô színes, és a készülék apró billentyûzettel van egybeépítve, és emellett hagyományos módon, ceruzával is használható. A billentyûzet elrendezése kicsit eltér a megszokottól, nem pontosan úgy vannak egymás alatt elhelyezve a sorok, ahogy azt a számítógépnél megszokhattuk, és a billentyûk rendkívül apróak (hosszú mûkörömmel ne is próbálkozzunk!), de néhány nap után hozzá lehet szokni. Ha már megszoktuk, sokkal gyorsabban lehet vele írni, mint a cerkával. Az ékezetes betûk írása pedig kifejezetten könnyû.
Ha már a gombokról esik szó, sajnos egy -véleményünk szerint -komoly hiányosság is felszínre került: a "home" gomb hiánya. A palmokon ez egy házikó jelû ikon, amelyet megérintve a palm fômenüjébe kerülünk: oda, ahol a számológép, naptár és egyéb alapfunkciók találhatók. A Treo esetében ehhez egy teljesen ésszerûtlen billentyûkombinációt kell használnunk, két kicsi és távol esô billentyût kell lenyomni. De a helyzet szerencsére javítható, a "home" parancsot manuálisan hozzárendelhetjük egy magunk választotta gombhoz.
A palmtop-funkcióknál még két hátrányt kell elkönyvelnünk. Egyik, hogy a processzor -bár elvileg ugyanaz, mint ami a Palm m515-ös készülékben van -a gyakorlatban ennél lassabbnak tûnik. A másik gond, hogy a Handspring készülékekben, így ebben is, még mindig csak 3.5-ös verziójú Palm operációs rendszer van (miközben a Palm m515-ben Palm OS 4.1 található, és már javában zajlik a Palm OS 5 fejlesztése). A bôvítôkártya-hely hiánya is korlátozza a készülék használhatóságát, ha betelik a memória (16Mb), akkor másképpen már nem lehet növelni.
Mivel a készüléket viszonylag kis méretûre tervezték, ezért a képernyôtôl sem várható el az, amit a nagyobb készülékek tudnak nyújtani. A Palm m515-tel összevetve kisebb kép és sokkal gyengébb kontraszt jellemzi a kijelzôt, viszont a megvilágítása nagyságrendekkel erôsebb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Treo kitûnôen funkcionál zseblámpaként, ha a sötétben nem találjuk a kulcsunkat, viszont ha ilyen fényerô mellett a viszonylag homályos kijelzôt órákon át bámuljuk, akkor elôfordulhat, hogy a látásunk romlik néhány dioptriát. Menedzser-kalkulátorként használva, alkalmi jegyzetek felírásakor ez semmi gondot nem jelent, de ha a lehetôségek kiaknázása végett több száz oldalas e-book-ot szeretnénk végigolvasni, akkor inkább a papír alapú könyveket válasszuk.
A megvilágítással sajnos más gond is van, ugyanis nem egyenletes, bizonyos foltok sötétebbek. A billentyûzet is rendelkezik háttérvilágítással. A telefonáláshoz való billentyûk megvilágítása erôsebb, így ezeket külön halmazként könnyû megtalálni. A billentyûzet-megvilágítás viszont nem automatikus, még akkor sem kapcsol be magától, ha egyébként a képernyôn bekapcsoljuk a világítást.
A palmtop és mobiltelefon-funkció ötvözésének legfôbb értelme abban lenne, hogy megkönnyítse az internetezést. Ez részben megvalósul, de a GSM data üzemmódban való netezés elég lassú, és még ez a készülék sem támogatja a GPRS szolgáltatást. Ugyan egy frissítés után ez is elérhetô lesz, de egyelôre még nem derült ki, hogy mikor és hogyan (és vajon ingyen-e). Pedig GPRS-szel együtt rengeteg elônye lenne, például folyamatosan futhatnának rajta különbözô üzenô-programok (icq, yahoo messenger stb.), miközben ez nem kerülne pénzbe, csak akkor és addig, amíg éppen üzenet érkezik vagy megy. (Ez könynyen lehet, hogy még egy SMS-nél is kevesebbe kerülne.) Az e-maileket is azonnal letölthetnénk, miközben nem kellene fizetni az adatforgalom-mentes online töltött idô után.
Telefonként a Treo rendelkezik a szokásos funkciókkal: kétsávos, többféle és kellôen hangos csengetéssel rendelkezik, tud vibrálni, sôt, kihangosítható is (ami elônyös, ha beszélgetés közben jegyzetelni szeretnénk bele). Fejhallgató is csatlakoztatható hozzá, infra porton is kommunikál, és az újratölthetô Lithium Ion akkumulátora is "jól bírja" (közel 3 óra beszélgetési és akár 150 óra készenléti idô). Elôfordul, hogy a hívó félnél (aki a Treot hívja) visszhangzik a beszélgetés, és néha gyenge a vétel. Telefonáláskor leginkább a Treo esetlensége, kinyitott állapotban való nagy mérete és rossz fogása idegesítheti használóját. Bár méretei ilyen állapotban nem sokban különböznek egy szintén nagynak mondható Nokia kommunikátortól, a zavaró az, hogy felnyitott fedéllel kell használni, a hallgató része a flip tetején, a mikrofon pedig alul van, és az eredmény: egy 20 cm x 7 cm-es telefon. Mivel a fedél vékony, az egész fogása bizonytalan (az ember folyton attól fél, mikor törik le a teteje), ráadásul 7 cm-es szélessége miatt is kényelmetlen.
Azoknak, akik gyakran jegyzetelnek és telefonálnak, vagy fontosnak tartják a mobil internet-elérést, a Treo jó megoldást jelent, de praktikusnak kihangosítva vagy headsettel használva mondható. Számtalan funkciójával és elônyével szemben még mindig ott van az ára: bruttó 238.000 Ft-ba kerül.

 Technikai adatok:

-Telefonfunkció: GSM 900/1900 MHz kétsávos
mobiltelefon (GPRS frissíthetôség)
-Processzor: 33 MHz Motorola Dragonball VZ
-Memória: 16 MB
-Áramellátás: újratölthetô Lithium Ion elem
-Operációs rendszer: Palm OS 3.5.2H
-Méret: 10.8cm x 7.1cm x 2.1cm
-Súly: 153 g
-Kijelzô: háttér-világításos, színes LCD
-Színmélység: 12-bit, több mint 4000 színárnyalat
-Csatlakozók: infravörös, fejhallgató
-Egyéb tulajdonságok: beépített, háttérvilágítással
rendelkezô billentyûzet; átlátszó, védô fedôlap;
kihangosítható; érintôképernyô ceruzával; csengô
és rezgô hívásjelzés
-Beépített szoftverek: telefonkönyv, gyorskeresés,
határidônapló, e-mail és SMS küldés, Blazer web
browser, tennivalók listája, jegyzettömb, világóra,
számológép, Expense. Desktop szinkronizáció
Windows és Macintosh gépekkel egyaránt.

Elônyök

PDA és mobil egyben
Billentyûzet
Jó akkumulátor
Erôs világítás
Összecsukva kis méret
Kihangosítás és headset

Hátrányok

Kinyitva nagy és széles
Nem automata
billentyû-világítás
Néha visszhangos
Alacsony kontraszt
GPRS bôvítés késôbbi ígéret
Drága


(ét)