Teszteltük

 

 

Teszteltük: Szórakozni vágyóknak

Játékkonzol körkép

 

Kettôs aktualitást ad a játékkonzolok témájának most év végén, hogy egyrészt itt a karácsony, a játékeladások legjelentôsebb idôszaka, másrészt két nagy cég is most jelent meg legújabb, régóta várt konzoljával. Ezek egyike a nagy hírveréssel piacra dobott Xbox a Microsofttól, a másik új konzol pedig a Nintendo Gamecube, amely sokak meglepetésére egybôl "lenyomta" az Xboxot, már ami az elsô eladási statisztikákat illeti. Utóbbi megjelenések azonban a tengerentúlra vonatkoznak, az Xboxra vágyóknak Európában még meg kell várniuk a tél elmúltát, hacsak nem importálnak addig egy amerikai verziót. Az Xbox Európai változatát mindenesetre már elkezdték gyártani, méghozzá itt nálunk, Magyarországon. A gyártást Sárváron, a Flextronicsnál végzik, november vége óta. Napi 15000 konzolt tudnak elôállítani, vagyis percenként 2 új Xbox születik hazánkban. Kérdés, hogy mindez kedvezôbb árakat jelent-e majd itthon a márciusi megjelenéskor.
Addig is itt a sok, már jó ideje kapható régi játékkonzol, ezeknek viszont nagy elônyük, hogy már rengeteg játék és kiegészítô kapható hozzájuk. Játékok, tartozékok és kontrollerek terén egészen biztos, hogy a Sony viszi el a pálmát, a legnagyobb választékot a még mindig népszerû Playstation-höz (PSX, PS ONE) találhatjuk meg, de a PS2-es (Playstation 2) játékokból is rengeteg van a boltokban. Ugyancsak sok játékot találhatunk Nintendo 64-hez és Gameboyhoz is. Jóval szerényebb a kínálat a méltánytalanul elbukott Sega Dreamcast-hoz, amely a maga nemében és kategóriájában talán minden idôk legjobb konzola (volt). Gyártását sajnos idén végleg beszüntették, mivel az eladások alul maradtak a cég várakozásain. Az egyetlen jó ebben az, hogy az USA után várhatóan hamarosan itt, Európában is töredékére fog esni a Dreamcast ára, ami odaát már kevesebb, mint 50 dollár. Egyes híresztelések szerint a karácsonyi idôszakra olyan hatalmas igény lett ezekre az utolsó darab Dreamcastokra - fôként hazájában, Japánban -, hogy ideiglenesen újjáélesztették a gyártását. Igaz, vagy sem, az már biztos, hogy a Sega kiszállt a konzolgyártásból, és a jövôben a játékok fejlesztésével fog csak foglalkozni. (Hja kérem, itt is beigazolódott, hogy a jobb termék megfelelô marketing nélkül ugyanúgy bukáshoz vezethet...)
A jelenleg piacon levô konzolok tudása nagyjából megjelenésük ideje szerint változik, vagyis minél újabb, annál erôsebb hardver képezi a konzol alapját, és annál több extra van benne. Ez alól legfeljebb a már említett Dreamcast a kivétel, amely jóval megelôzte korát a szinte PS2-vel vetekedô grafikája és a beépített modem révén. Anélkül, hogy elmerülnénk a technikai részletekben, összehasonlításul íme néhány adat és tudnivaló a különbözô játékkonzolokról:

Sony Playstation
A Sony Playstation (PSone, PSX) 1995-ben jelent meg, ez volt egyben a Sony elsô lépése a videójáték iparba. Három évvel ezután már a Playstation jelentette a Sony legnagyobb sikerét 50 éves pályafutása során. A gép motorja egy 32-bites 33.8 MHz-en mûködô RISC processzor, amellyel a PSX 30 frame/sec-os mozgóképet is meg tud jeleníteni. A PSX játékok CD-n találhatók, a gép emellett audio cédé lejátszására is képes. A játék CD-k többsége másolásvédett, speciális formátumú, azonban megfelelô beállítások vagy adott cdíró program használatával könnyen sokszorosítható. Bár a Sony biztosan nem örül a másolt játékok elterjedésének, sokak szerint ez a körülmény is segítette a PSX népszerûvé válását, hiszen egyébként kevesebben engedhetnének meg maguknak egy olyan játékkonzolt, amelyhez 5-10000 Ft-tól kaphatók a játékok.
A PSX-hez rengeteg kontroller és kiegészítô jelent meg az évek folyamán, fénypisztoly, egér, versenyautó-kormány mellett még verekedôs játékokhoz használható speciális játékvezérlôk is léteznek. Sok legendás játék látott napvilágot Playstation-re (Final fantasy) és sok Playstation játék vált legendássá (például az itt 3 szériát megért Tekken verekedôs játékot sikerén felbuzdulva megfilmesítették).
A PSX utódja, a PS2 tavaly márciusban jelent meg. Ekkor a PS2 számított a legfejlettebb technológiájú konzolnak, amely a játékok mellett cd-k és DVD filmek lejátszására is alkalmas. Két nap alatt közel egymillió példány kelt el belôle, és még ma is nagyon sikeres termék. 128-bites 300 Mhz-es processzora révén a PS2 grafikája bámulatra méltó, emellett cd minôségû hang megszólaltatására képes, akár Dolby Digital vagy DTS térbeli hangzással is. Külön elônye továbbá, hogy kompatibilis az eddig megjelent mintegy 3000 Playstation játékkal és több PS One kontrollerrel is.
A PS2-es játékok viszonylag drágák, 10000 Ft felett kezdôdnek, viszont szintén kialakult a saját fekete piacuk. Ugyanis az interneten sorra jelentek meg a PS2 játékok feltört és eképpen letölhetô és cd-re vagy DVD-re írható változatai. A Playstation-ök elônye tehát a rengeteg ismert és népszerû játék, a sokoldalúság, és sokak számára a programok másolhatósága. (A PSX-hez a Connectix nevû cég gyártott Mac emulátort Virtual Game Station néven, amivel az Apple gépein is játszhatóvá tette a PSX játékait a konzol megvétele nélkül. Az ügybôl természetesen pereskedés lett, ahol a bíróság a Connectix javára döntött. Az ügy végül azzal zárult, hogy a Sony egész egyszerûen megvette a Connectix-nek az emulátort fejlesztô részlegét az összes licencjoggal együtt...)

Nintendo
A 90-es évek elején, amikor a 16-bites kártyás (cartridge) játékokat a legtöbb cég 32-bites CD-sre cserélte, a Nintendo más utat választott: megmaradt a kártyás megoldásnál, viszont 64-bites, 100Mhz-es processzorral szerelte fel legújabb konzolját, az 1996-ban startolt Nintendo 64-et. A megjelenéskor piacra dobott Super Mario 64 és a konzol elsöprô tetszést aratott a kritikusok közt, és csak az elsô napon félmillió darabot adtak el belôle Észak-Amerikában. 1998-ra már 100 játék jelent meg hozzá, legismertebbek talán a Super Mario és a GoldenEye 007.
A piacra való sikeres berobbanás amolyan hagyomány lehet a Nintendónál, ha azt vesszük, hogy az idén november végén, az X-Box után pár nappal megjelent Nintendo Gamecube-ból is félmilliót adtak el az elsô héten, csak az Egyesült Államokban. (Egyes, meg nem erôsített adatok szerint a Microsoft "teljesítménye" csak 300.000 db. volt.) A Gamecube hajtóereje egy 485 MHz-es, 0.18-micronos IBM processzor, amely természetesen a játékok mûködtetésére lett optimalizálva. A játékok tárolására egy 8 cm-es mini-DVD korongot használ, amely 1,5 Gb adat tárolására képes. Kiegészítôként 56 Kb/s-os modem vagy szélessávú hálózati adapter kapható hozzá, amelynek révén online játékokat is játszhatunk.

SEGA Dreamcast
A SEGA több sikeres konzol (Master System, Genesis, Saturn) után rukkolt ki 1999 ôszén a Dreamcast-tal, amely 200 Mhz-es, 128 bites processzorával az akkori idôk legjobb konzola volt, grafikai megjelenítése alig marad alul a késôbb megjelent PS2 teljesítményénél. A produkcióban a Hitachi, NEC, Yamaha, Videologic mellett a Microsoft is részt vett, mivel a Dreamcast-ba Windows CE operációs rendszer került. A beépített modem pedig forradalmasította a játékkonzolok világát, mivel amellett, hogy egy internet böngészésre képes gépet kapunk, online játszhatunk a neten át más dreamcastosokkal, például Quake III-at. Szintén különleges a játékvezérlôbe bedugható memóriaegység is, amely nemcsak a lementett játékokat tárolja, hanem beépített LCD-je révén külön hordozható minijátékként is funkcionál.
Számos periféria kapható a Dreamcasthoz, pl. egér, billentyûzet, webkamera, fénypisztoly, kormány és még vibráló horgász-kontroller is a Sega egyik igen népszerû horgász-játékához. A konzolhoz több száz játék jelent meg. Egy idô után ezeket is feltörték, így illegális másolatok is terjedni kezdtek, ami a szélessávú internetezôk közt újabb rajongókat toboroz a még most is kiemelkedôen jó grafikájú és egyre olcsóbb Dreamcastnak. Igaz, hogy nem minden játék másolható veszteségek, tömörített hang vagy kimaradt videók nélkül, ugyanis a CD lejátszásra is alkalmas Dreamcast az eredeti játékokat nem CD-n, hanem ú.n. GD-ROM-on tárolja, amelynek kapacitása 1 Gb körüli (szemben a 80 perces CD-re írható 700 Mb-tal). Ennek ellenére sok játék alig pár száz megabyte-os.
A Dreamcast-ra több érdekes fejlesztés is történt, például létezik DCLinux, vagyis Linux-ozni lehet a Dreamcast-on, és megjelent szinte minden régi konzol vagy számítógép emulátora, pl. SNES, Atari, Spectrum emulátorok. Sôt, a Bleem nevû ­ PC-s Playstation emulátort készítô ­ cég megjelentette három régi, népszerû PSX játék futattására alkalmas emulátorát, a BleemCast-ot, amellyel a Dreamcast-on, sokkal jobb grafikával játszhatók a Gran Turismo, a Metal Gear Solid és a Tekken 3 PSX játékok. A Sony-val való pereskedés miatt azonban a megjelenés után alig két héttel csôdöt mondott és megszûnt ez a vállalkozás.
A Dreamcast gyártásának megszüntetése sok fejlesztés alatt álló, régen beharangozott játékot is érintett, amelyek már sosem fognak napvilágot látni. Ezek közül a Shenmue II amerikai megjelenésének lemondása okozta a legnagyobb fájdalmat a dreamcastosoknak. (A játék jövôre, Xboxon fog megjelenni.) Ugyanis a Shenmue (egy mai környezetben játszódó szerepjáték, amelyben szinte valóságként éljük meg egy tizenéves fiatalember kalandjait) volt a DC talán leghíresebb és legnagyobb szabású játéka, amelynek elsô epizódját öt éven át készítették, és amely a legvégsôkig kihasználta a konzol grafikai teljesítményét.

Microsoft Xbox
A Microsoft Xbox megjelenését nagy hírverés elôzte meg, ahogyan ez Bill Gates-nél szokás. Az elsô eladási adatok is bíztatóak, sokak szerint az Xbox a jövô. Ugyanakkor sokan éppen a gyártó cég kiléte miatt szkeptikusak, vagy azért, mert furcsának vélik, a játékbolti demo-Xbox reset gombja miért van elöl olyan feltûnôen kivezetve és megjelölve. Vajon sokat kell majd játék közben is reset-elnünk? Az Xbox 3D-s teljesítménye azonban bámulatos, noha a nagy felhajtás után van aki még jobbra számított. Tény, hogy most ez a csúcs, hiszen a Sony PS2-je már több, mint egy éves, és a Gamecube-on kívül más új konzol nem jelent meg mostanában.
Az Xboxban található egy 8 Gb-os merevlemez, egy 5-szörös DVD-olvasó, USB, A/V és Ethernet csatlakozók és NVIDIA grafikus kártya. A játékok ­ egyelôre még nem másolható ­ DVD lemezeken jelennek meg. Intel Pentium III 733 Mhz-es processzor hajtja és 64 MB memóriát is tartalmaz (a Sony csak 32-t). Újdonság révén azonban még csak kevés játék jelent meg Xboxra, és a jövôbeni megjelenések közül is sok ismert, kultikus játékot hiányolnak a konzol-hívôk.
De vajon mi jöhet még ezután? Most, hogy a Sega kiszállt, és két új konzol is került a polcokra, talán a következô lépés a Sony-é lesz. A Playstation 3-ra azonban még éveket kell várnunk, egyelôre csak annyit tudni, hogy a PS3 processzorát az IBM gyártja majd, és a Sony tervei szerint a konzol teljesítménye 1000-szerese lesz a PS2-ének.

É. T.