Teszteltük

Teszteltük: Panasonic NV-MX5 miniDV

Megapixeles filmfelvevô

Mint ahogyan azt elôzô számunkban egy Panasonic újdonságokról szóló anyagban már jeleztük, módunkban állt kipróbálni a Panasonic Magyarország jóvoltából a cég egyik új DV kamkorderét, az NV-MX5 típust. Ez a kamera - és a vele egy családba született MX1, valamint MX7 -abban tudnak többet az elôzô típusoknál, hogy CCD-jük több, mint egymillió pixel felbontású. Ezt kihasználva az SD memóriakártyára már megapixel felbontású állóképeket is készíthetünk e család tagjaival, vagyis ez a digitális filmfelvevô egyben digitális fényképezôgép is.

Az MX5 miniDV kazetta formátumra rögzíti a felvett mozgókép-anyagokat, az egy kazettára felvehetô film hossza SP módban maximum 80, LP módban maximum 120 perc lehet (a kazetta típusától függôen). A felvételek megtekintése nemcsak a keresôn keresztül lehetséges, hanem a beépített, 200 ezer képpontos színes, három inches LCD képernyôn keresztül is. A hangrögzítés PCM digitális sztereó módban történik, választhatóan 16 vagy 12 bites módban (az utóhangosítást csak az egyik teszi lehetôvé). Az MX5 szinte mindent tud, amit egy középkategóriás, consumer piacra szánt mini DV-nek tudnia kell, a filmeket elkészíthetjük automatikus beállítások közepette, illetve manuális beállításokkal (élesség, fehéregyensúly stb.). Számos fajta trükk felvételi lehetôséget is kínál, ezek felsorolása, illetve leírása meg is haladja e cikk terjedelmi korlátait. (Mindenesetre ezek kipróbálásakor számos trükkön jól szórakoztunk.) Zoom képességek terén 10x optikai, illetve 120x digitális áll rendelkezésre, tapasztalataink szerint kb. 24x digitális zoom felett nem érdemes használni, mert eléggé elromlik a kép minôsége. (Ez nem e kamera sajátja, minden digitális zoomra igaz, hogy csak a képminôség bizonyos fokú romlása árán használhatóak.)

Önmagában persze egy kamera mit sem ér, ezért fontosak a hozzá csatlakoztatható eszközök. Az MX5 e tekintetben ellentmondásos. Pozitívum, hogy nemcsak DV kimenet, hanem S-videó kimenet is található rajta, és elég könnyen összeköthetjük akár egy televízió készülékkel, akár egy editálásra alkalmas számítógéppel, vagy éppen a Panasonic valamelyik editáló kiegészítôjével. Egy Apple Powerbook G3 400 megahertzes notebook, valamint egy iMovie, illetve tesztelésre kapott FinalCutPro szoftverrel együtt könnyedén átjátszottuk számítógépre az MX5-el készített felvételeket, és azokat tetszésünk szerint meg is tudtuk szerkeszteni. Azonban mivel a kamera DV csatlakozója csak kimenetként funkcionál, a vágott anyagot már csak S-video minôségben tudjuk a számítógéprôl kimenteni egy hagyományos S-VHS videomagnóval.

Ha az MX5 DV csatlakozója bemeneti funkcióval is rendelkezne, akkor a számítógépen megvágott anyagot studió minôségben lehetne visszaírni vele, így, ha valakinek ilyen igénye van, az MX7-es típust célszerû megvásárolnia - azért azonban mélyebben kell a pénztárcába nyúlni.

Ezzel együtt az MX5 kellemes és mély benyomást tett ránk, kiváló minôségû felvételeket készítettünk vele, kezelése egyszerû és gyorsan megtanulható volt, egyszóval akik megengedhetik maguknak a körülbelül 400 ezer forintos árkategóriájú ajándékot, azok karácsonyra is nyugodt szívvel meglephetik vele szeretteiket.

B. J.


Teszteltük: Siemens M35i

Könnyû, wap-os, ügyes

Az elmúlt néhány napban a Siemens 35-ös családjának a legintelligensebb tagját, az M35i készüléket volt módunk tesztelni. A kicsi, 125 grammos, jól kézbe illô készülék már rendelkezik WAP képességgel, ezért legtöbbet ezt a funkciót teszteltük, de természetesen végigvizsgáltuk a készülék többi tudományát is.

A készülék WAP hozzáférésének a kezelése igen egyszerû. A kezdôlap mellett rögtön megtalálható a "kedvencek" linkgyûjtemény, ahova azokat a waplapokat tehetjük el, melyekre gyakran szükségünk van. Sajnos a könyvjelzôk elhelyezése ennél a készüléknél sem egyszerû, de az eltárolt lapokhoz már könnyû hozzájutni. A "navigálás" link alatt adhatunk meg új URL címet illetve itt olvashatjuk le, éppen milyen URL címen járunk a böngészés alatt. A Phone.com által szállított mikroböngészô a tesztelés alatt megbízhatóan mûködött, némi próbálkozás után viselkedése kiismerhetô volt.

A WAP képességgel rendelkezô készülékek egyik kritikus pontja a kijelzô, aminek olvashatósága alapvetô a használhatóság szempontjából. Nos, az M35i nagy felbontású, 5 soros kontrasztos kijelzôje ebbôl a szempontból jónak mondható, bár méretei nem túl nagyok, de tükrözôdésmentesen olvashatók rajta a WAP lapok. Ugyancsak kellemes a készülék kezelhetôsége, a gumírozott hátlap jól megtapad az asztalon (nem kell félni attól, hogy véletlenül lesodorjuk!), és a billentyûk is jól kezelhetôk. Egyedül a SIM kártya cseréje okozott némi nehézséget, a hátlap rögzítése és az akkumulátor visszahelyezése kicsit nehézkes, de erre a manôverre átlagos használat esetén igen ritkán kerül sor.

Nem okozott különösebb problémát az sem, hogy a teszteléshez nem állt rendelkezésünkre a készülék felhasználói leírása. Minden alapvetô funkciót szinte azonnal használni tudtunk a készülék kijelzései és a programozott funkciójú billentyûk segítségével. Könnyen érhetô el a 250 bejegyzést kezelni képes telefonkönyv, valamint a VIP telefonkönyv, ahová azokat a telefonszámokat jegyezhetjük fel, melyek különösen fontosak a számunkra. Ezekhez akár megkülönböztetett csengetést is programozhatunk, ami jelzi, olyan hívás érkezik, amit akkor is fogadni szeretnénk, ha éppen mással vagyunk elfoglalva. A készüléken egyébként huszonegyféle csengetési hangot lehet beállítani, sôt a kijelzôn a hívó számához rendelt egyedi rajz is megjeleníthetô a kijelzôn. Emellett alkalmas a hangtalan, rezgéssel jelzett "csengetésre" is.

A készülék kicsi mérete az akkumulátor kapacitását is behatárolja, az 500 milliamperórás NiMH akkumulátor a gyári paraméterek szerint azonban optimális esetben akár 300 perces beszélgetési és WAP-ozási idôt vagy 180 óra készenlétet is biztosít. A gyakorlat azt mutatta, hogy átlagos használat esetén a készüléket két naponta ajánlatos feltölteni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Ez azonban egy ilyen kisméretû készülék esetében szokványos töltési gyakoriságnak tekinthetô.

(bi)


Teszteltük: Nokia 9110i Communicator

Rút kiskacsa vagy elegáns hattyú?

Nem tartozik a legelterjedtebb készülékek közé a Nokia 9110i, beszédesebb nevén a Communicator, de valószínû, hogy nem is tömegterméknek tervezték. Az általunk tesztelt készülék és a Nokia 9110 között csak annyi a különbség, hogy a tesztelt készüléken a WAP szolgáltatás is megtalálható. Ha csak, mint telefont nézzük, a mai hihetetlenül könnyû és kicsi készülékek között a Communicator kicsit ormótlannak hat. Ráadásul az elülsô oldalán levô gombok és a kijelzô számára túl sok a hely, szinte elvesznek a rendelkezésre álló felületen. Másik szokatlan dolog, hogy a mikrofon és a hangszóró nem a billentyûzet oldalán kapott helyet, hanem a hátoldalon. Ez addig, amíg a készülék használója hozzá nem szokik, humoros helyzeteket okozhat. Természetesen ennek is megtaláltuk idôvel az okát: kihangosított üzemmódban, mondjuk internetezés vagy WAP-ozás közben a mikrofon és hangszóró elhelyezése így a célszerûbb. Amit kicsit érthetetlennek tartottunk, hogy a WAP-pal együtt miért nem került bele az 1800 MHz-es sávon való mûködés lehetôsége is.

Mire jó végül is ez a nem mindennapi szerkezet? Amint a készüléket kinyitva kezdjük használni, a rút kiskacsa elegáns hattyúvá változik. Bekapcsolásához semmit sem kell tennünk, a fedelet felnyitva magától bekapcsol és ott folytathatjuk a tevékenységünket, ahol legutóbb abbahagytuk. Egy új készülék használatba vételekor szeretnénk azt saját ízlésünkre formálni. Ezt a Nokia 9110i esetén kényelmesen meg tudjuk tenni. Ha nem elégszünk meg a saját klaviatúra nyújtotta lehetôségekkel, akkor csatlakoztathatjuk a készüléket a PC-nkhez is, akár soros, (RS232) akár infra porton (IrDA) keresztül. Természetesen nem csak a PC használókra gondoltak a tervezôk, hanem a Macintoshhoz való kapcsolódás is megoldott. A csatlakoztatásra és a segédprogramok feltelepítésére elhasznált idô amúgy is bôségesen megtérül, ha a számítógépünket és a Communicatort nem függetlenül használjuk, hanem egymás kiegészítôjeként. Például a telefonszámokat, a tárgyalási idôpontokat, a teendôk listáját és a jegyzeteinket áttölthetjük a gépbôl a készülékbe és fordítva, ezzel biztosítva, hogy mindkettô naprakész legyen. Mindezekbôl az is következik, hogy a Nokia 9110-es rendelkezik minden tudománnyal, amit a menedzser kalkulátoroktól elvárunk. Így beírhatjuk telefonszámainkat, készíthetünk jegyzeteket s a naptár funkció gondoskodik arról, hogy mindig idôben érkezzünk a találkozóinkra.

Az elsô Communicatorok még akkor jelentek meg, amikor az Internet hazánkban még éppen csak kilépett az egyetemek, kutatóintézetek kapuin és meghódította a mindennapok emberét. Ma már nem számít rendkívülinek a weben való bóklászás, de az, hogy a táskánkból elôkapva, akár buszon, villamoson, vagy egy hosszabb dugóban kényelmesen internetezzünk, az már igen. A készülék elônye más, mobiltelefon és palmtop segítségével létrehozott mobil Internet kapcsolathoz képest, hogy egyetlen berendezésrôl van szó és nincs szükség a telefon és a hordozható gép között semmilyen kapcsolatteremtésre.

Lényeges még, hogy az Internet beállítása és használata nagyon egyszerû, de ha mégsem boldogulnánk, akkor a szolgáltatók honlapjain segítséget is találhatunk. A Nokia 9110-re az internetes honlapok képeinek csak az ikonja és a kép neve töltôdik le, így kiválaszthatjuk azokat a képeket, amiket meg szeretnénk nézni, illetve maradhatunk csak a szöveges információknál. Ezzel elérhetô, hogy ne vesszen el a sok csicsa között a hasznos tartalom.

A gyakran úton levô üzletemberek számára hasznos lehet, hogy elektronikus postaládájukat a Communicatoron keresztül is elérhetik s onnan intézhetik is a levelezésüket.

Az egyre bôvülô WAP honlapok segítségével gyorsan juthatunk a napi üzletmenetet segítô információkhoz. Nagy könnyebbség, hogy a kijelzô nagysága hosszabb szövegek megjelenítését is lehetôvé teszi, ezért nem kell szavanként összevadászni a friss híreket.

Az adatforgalomhoz tartozik a fax is, ha úgy adódik, nem okoz gondot a faxok küldése illetve fogadása a Communicatorról. A nyomtatás, akár faxról akár jegyzetrôl van szó, az IrDA port segítségével oldható meg.

Az emberek közötti mobil kommunikáció talán legkedveltebb formája az SMS, mert nem kell tartanunk attól, hogy zavarunk, mégis közölni tudjuk a legfontosabbakat szeretteinkkel, munkatársainkkal, üzletfeleinkkel. A Communicatorral olyan könnyû az SMS-ek küldése és fogadása, hogy mezítlábas készüléket használó polgártársaink kapkodhatják a fejüket a rájuk zúduló SMS-ek miatt.

Néha az is jól jöhet, ha egy-egy tárgyalást rögzíteni tudunk, ehhez ad eszközt a Communicator diktafon üzemmódja.

Kevésbé lényeges, de bizonyos esetekben hasznos lehet, hogy az IrTranP típusú csatlakozón keresztül képek átküldésére is van mód digitális kameráról.

A Nokia a hírek szerint a Communicator család fejlesztésével nem állt le, már bejelentették a Nokia 9210-est, ami kétsávos (900 és 1800 MHz) valamint színes kijelzôvel rendelkezik. Remélhetôleg ezt is bemutathatjuk majd olvasóinknak.

A Nokia 9110i készüléknek, véleményünk szerint azok a sokat utazó üzletemberek, alkalmazottak látják hasznát, akiknek a napi munkájukhoz nincs szükségük laptopra, de a kapcsolattartás és információhoz jutás összes ma elérhetô lehetôségére szükségük van. Ami a készülék árát illeti, elsôre ugyan kicsit borsosnak tûnik, de ha figyelembe vesszük azt is, hogy egy palmtop használhatóságával felérô készülékünk van, akkor már a 200 ezer forint körüli ár nem mondható olyan soknak.

Mûszaki paraméterek:

Méret: 158x56x27 mm
Súly: 253 g
Beszélgetési idô: 3-6 óra
Készenléti idô: 60-170 óra
Töltési idô: 2,5 óra

Gyôri Erzsébet


Teszteltük: Olympus C-3030zoom

EISA díjashoz méltóan

Igazi csemege járt nálunk az Axico Kft. jóvoltából. Kipróbálhattuk ugyanis a European Imaging and Sound Association (EISA) 2000-2001-es szavazásának egyik díjazottját, amely a digitális fényképezôgépek kategóriájában lett gyôztes. A 3,3 millió pixel felbontóképességû Olympus C-3030 ZOOM a nálunk eltöltött egy hét alatt bizonyította, hogy joggal lett nyertes.

A digitális fényképezôgépek minôségének megítélésekor az egyik fô szempont, hogy milyen felbontású CCD van benne, s hogy az elkészített képek minôsége harmonizál-e azzal az elvárással, ami a pixelszám folytán a felhasználóban kialakul. Nos, számos digitális fényképezôgép fordult már meg szerkesztôségünkben, s közülük a C-3030 az elsô, amely valóban olyan jó minôségû képeket is készített, amilyeneket a több mint 3 millió pixel felbontóképesség okán elvártunk tôle. Természetesen egy digitális fényképezôgépnél más szempontok is fontosak. Ezek közé tartozik a szolgáltatások skálája, a könnyû kezelhetôség, a tárolási kapacitás bôvíthetôsége, a számítógéphez való csatlakoztathatóság, hogy csak néhányat említsünk meg.

Kezdjük azzal, hogy a kamerához kapott magyar nyelvû kezelési utasítás - bár készülhetett volna kicsit nagyobb formátumban és betûmérettel is - igen alapos, részletes és logikus leírást ad a fényképezôgép mûködésérôl, a használatához szükséges információkról. Nem mellékesen: hibátlan magyarsággal, elütések és nyomdahibák nélkül.

A C-3030 sokoldalú szerkezet, a teljesen automatizált illetve a szinte mindent manuálisan állítani végpontok között kínál lehetôséget a képek megkomponálására. Az expozícióvezérlés, az élességállítás, a fehéregyensúly, a trükkhatások terén kínált választékkal profi fotósok is elégedettek lehetnek. 3x-os optikai, valamint 2,5-szeres digitális zoom áll a gépben a felhasználó rendelkezésére, az elkészített képek tárolása pedig SmartMedia memóriakártyán történik, amelybôl akár 64 megabájtos modul is vásárolható a géphez. A számítógéphez többféle módon csatlakoztatható, mi az USB buszos megoldást választottuk, amellyel a szükséges meghajtóprogram telepítése után azonnal át tudtuk tölteni Macintosh számítógépre is a felvételeket. Számos kiegészítô is rendelhetô a C-3030-hoz, így például külsô, nagyteljesítményû vaku, objektív feltét nagylátószögû, vagy makro, vagy teleobjektívvel. Akinek nincs számítógépe, az külön digitális színes képnyomtatót is vásárolhat hozzá.

Alaphelyzetben 16 megabájtos memóriával szállítják, ez a legmagasabb képminôségi fokozatra, de nem tiff formátumra állítva körülbelül 6 kép tárolását teszi lehetôvé (2048x1536 pixel, SHQ mód), alacsonyabb pixelszám és mód esetén ez az érték 20-tól akár 165-ig terjedhet. A képkészítésnél tiff formátum is választható, ekkor azonban nagyon hamar betelik a memóriakártya.

Úgy gondoljuk, a széles szolgáltatásválaszték, valamint a kamerával elkészíthetô képek minôsége okán az Olympus ezen típusa rászolgált az EISA díjra, és mindenkinek bátran ajánlhatjuk megvételét - amennyiben az ehhez szükséges mintegy 350 ezer forintot elô tudja teremteni.

B. J.


Teszteltük: Alcatel Onetouch 302 mobiltelefon

Sasszemûeknek kiváló

Elôzô számunkban, egy sajtóbemutatóról szóló (képes) hírben már beharangoztuk az Alcatel One Touch 300-as családját, aminek egyik tagját, a 302-es készüléket teszteltük az elmúlt idôszakban. A korszerûség minden kritériumát teljesíti: kicsi, könnyû, kétsávos és WAP-os. Cserélhetô frontpaneljével akár mindennap más külcsínt varázsolhatunk neki.

Mielôtt még a készülék leírására rátérnénk, meg kell jegyeznünk, hogy a készülék használhatóságát a mérete erôsen befolyásolja. A körülbelül 3x2 centiméteres kijelzôn a sasszemmel nem rendelkezô felhasználók jobb, ha lemondanak a rossz fényviszonyok melletti használatról. S ez alatt nem csak a WAP-ot értjük, hanem már telefonáláskor is a vakszerencsére van bízva, hogy az ember a gyerekét vagy a fônökét hívja fel szürkület után az utcáról. A WAP-os honlapokat böngészve pedig öt sor íródik ki egyszerre, saccoljuk meg, mekkora bolha-betûk férnek el 20 mm-en. Az olvashatóságon a betûk kicsinysége miatt, sajnos az állítható erôsségû kijelzô-megvilágítás sem segít. Ám ha valaki vállalja a kis méretek okozta kellemetlenségeket, akkor egy, az átlagos használatra kiválóan megfelelô szerkezetet ismerhet meg.

Mint az már ebben a családban szokásos, bizonyos gombok több funkcióval bírnak, a szituáció illetve nyomás hosszúsága dönti el, mi történik a gomb megnyomása után. A legfontosabb a középen elhelyezkedô navigációs gomb, amivel a legtöbb szolgáltatás aktiválható. A gombot fölfelé illetve lefelé billentve tudunk lépegetni a menüpontok között, megnyomásával lehet végrehajtani a kiválasztott funkciót.

Alaphelyzetbôl két fôirányba mehetünk, a menü pontra, ahol a telefonon végezhetünk különféle beállításokat, így például megváltoztathatjuk a csengetési hangot vagy akár saját dallamként a katakurd harci indulót is beprogramozhatjuk. A készülékben beépített vibrátor gondoskodik a diszkrét használat lehetôségérôl, amit vagy úgy használunk, hogy csak a vibrátor kapcsol be vagy úgy, hogy két csengetési ciklust a vibrátor szolgáltat, majd átvált normál csengetési hangra. A kihangosított üzemmódnak akkor vehetjük hasznát, ha elfoglaltságaink miatt mindkét kezünkre szükség van. Ehhez a navigációs gombbal lépegetni kell, mert egyetlen gombnyomással nem a kihangosított üzemmód, hanem a tartásba tétel érhetô el.

A telefon a mostanában egyre divatosabbá váló un. prediktív szövegbeviteli móddal is rendelkezik. Ennek használata valóban sokkal gyorsabbá teszi az SMS-ek írását, de sajnos egyelôre magyar nyelvû szótár még ebben a készülékben sincs. Az SMS-ek tárolására szolgáló terület nem túl nagy, (12 SMS-t tud tárolni) de egy sötét kis boríték megjelenésével figyelmeztet, hogy ideje törölni az aktualitásukat vesztett üzeneteket.

A WAP beállítása igazából nem okozott gondot, bár volt a beállítás során egy-két eset, amikor nem volt egészen világos, hogy melyik alternatívát válasszuk, de ilyenkor általában kiderült, hogy bármelyik választás jó. Nem túlzottan szerencsés, hogy a beállításokat tartalmazó menü oldal az elsô beállítást követôen is megjelent és csak azon áthaladva lehetett minden esetben bejutni a honos honlapra.

Igen elôzékeny szolgáltatás a készülék tervezôitôl a saját szám kijelzésére szolgáló gomb. A készülék akkumulátoráról jó benyomást szereztünk, kis mérete ellenére két-három napig mûködött töltés nélkül.

(gye)